VPN Suomi – Valitse paras VPN yhteys

Parhaat VPN palvelut arvosteltuna ja testattuna 2020

Mikä on paras VPN Suomessa vuonna 2022? Testasimme kuusi eri VPN-palvelua ja vertailimme tuloksia suomalaisen käyttäjän tarpeisiin perustuen. Tulokset löydät alempaa.

VPN-yhteys, Virtual Private Network eli virtuaalinen erillisverkko on tarpeen paitsi yksityisyyden suojan takaamiseksi verkossa, myös monien maarajoitusten kiertämiseen.

Nopeustesti.com toimitus

Esimerkiksi lukuisat suoratoistopalvelut aina kansallisista TV-yhtiöistä monikansallisiin viihdejätteihin tarjoavat sisältöjään vain yhden tietyn maan käyttäjille tai rajaavat joitakin maita palvelun ulkopuolelle. Jopa YouTuben piirissä tietyt videot saattavat sisältää maarajauksia. VPN-yhteys voi auttaa esimerkiksi näiden rajoitusten kiertämisessä.

VPN kokemuksia

Suomalaisilla on hyvin vaihtelevan tasoisia VPN-kokemuksia, sillä vuosien varrella meitä on pyritty kosiskelemaan varsin kirjavalla joukolla erilaisia VPN-palveluita. Nykyisin vaihtuvuus alan yrittäjien suhteen on hyvin suurta.

Varsinkin uusien yrittäjien suhteen kannattaakin miettiä tarkkaan, maksaako ennakkoon esimerkiksi kuuden kuukauden, vuoden saati sitten useamman vuoden tilausta – palvelua kun ei välttämättä ole tarjolla enää maksetun tilausjakson lopulla. Rahojen takaisin saaminen maan kamaralta kadonneiden VPN-tarjoajien kanssa voi osoittautua sekin varsin hankalaksi prosessiksi. 

Osa VPN-yhteyksiä tarjoavista yrityksistä on puolestaan paljastunut aivan ala-arvoista palvelua tarjoaviksi – pahimmillaan VPN palvelu voi tuoda koneelle haittaohjelmia ja siirtää datasi oletusarvoisesti eteenpäin tiedustelupalveluille. Näistä palveluista löytyy kyllä VPN-kokemuksia verkon keskustelupalstoilta. Valitettavasti myös joillakin suurvalloilla on ollut aktiivisesti omat näppinsä pelissä vilpillisten VPN-palveluiden luomisessa.

Onneksi näiden palveluiden käyttäjien VPN Suomi -kokemuksia on kuitenkin kertynyt sen verran, että puolueettoman tiedon löytäminen on suhteellisen helppoa. Kysyntä näille palveluille on lisääntynyt 2020-luvulle tultaessa suuresti. Keräämme nämä kokemukset ja listaamme vain luotettavia palveluja.

Toisaalta yleinen ymmärrys tietoturvan ja yksityisyyden tärkeydestä on lisääntynyt, toisaalta taas verkkosivustojen ja -palveluiden maakohtaisten estojen ja käyttöoikeuden rajausten yleistyminen on kasvattanut tarvetta. Kysynnän kasvaessa on vastaavasti VPN-palveluntarjoajien määrä kasvanut markkinatalouden lakien mukaisesti.

Netflix VPN on monelle se maaginen hakusanayhdistelmä: taustalla on tällöin halu päästä jonkin toisen maan Netflix-kirjaston pariin. Vaikka suoratoistojätti nykyään onkin melko aktiivinen VPN-yhteyksien käytön blokkaamisessa, moni palvelu avaa ovet esimerkiksi jenkki-’flixin tarjontaan.

Aivan peruskäyttäjänkin on helppo omakohtaisen kokemuksen perusteella todeta, toimiiko valittu VPN Netflixin kanssa vai ei. Tämä ei kuitenkaan paljasta vielä kovin paljoa yhteyden tasosta esimerkiksi turvallisuuskysymysten suhteen.

Monille VPN:n käyttö avaa mahdollisuuden suorien urheilutapahtumien seurantaan. Esimerkiksi joidenkin maiden TV-kanavat toistavat Formula 1 -lähetyksiä verkkopalveluissaan suorina, samaten jalkapallon isojakin kansainvälisiä pääsarjoja lähetetään jonkin verran livenä netin välityksellä täysin laillisesti, mutta vain tietyn alueen IP-osoitteille rajattuna. VPN voi moninkertaistaa suoran urheilutarjonnan, joskaan englannin- saati sitten suomenkielisiin selostuksiin ei näin yleensä pääse käsiksi.

Valitse Paras VPN näillä vinkeillä

Jokainen tietenkin tahtoo valita parhaan VPN:n käyttöönsä. Millainen sitten on paras VPN? Alla muutamia tunnusmerkkejä hyvästä VPN-palvelusta.

  • Palvelu ei seuraa käyttäjiensä tekemisiä verkossa
  • Palvelu ei kerää logeja käyttäjien tiedoista
  • Se ei jaa käyttäjien tietoja ulkopuolisille tahoille
  • Sen ohjelmisto ei sisällä haitallisia komponentteja
  • Se on toiminnallisesti vahva: useita maavaihtoehtoja, nopeat yhteydet (upload, download, ping, jne.)
  • Taloudellinen: kohtuullinen hinta, ilmainen kokeilu, mahdollisuus saada rahat takaisin

Yllä luetellut ominaisuudet voivat tuntua itsestään selviltä, mutta lopulta melko harvat VPN-palvelut onnistuvat täyttämään kaikkia mainittuja vaatimuksia – tähän pystyvät vain parhaat VPN:t. Varsinkaan neljästä ensin mainitusta kohdasta ei kannata lähteä tinkimään.

On syytä ymmärtää, että VPN:n käyttö ei vielä sinällään ole minkäänlainen suoja verkkorikollisuutta tai vaikkapa viruksia vastaan. Hyvä VPN merkitsee, että voit kyllä suojata identiteettisi ja sijaintisi, mutta esimerkiksi nettihuutokaupan huijariin käsiin joutumiselta, salasanojen kalasteluyrityksiltä tai viruksen sisältävän ohjelmiston lataamiselta se ei sinua suojaa. Sinun tulee yhä muistaa turvalliset tavat netissä.

Omat käyttötarkoituksesi- ja tarpeesi määrittävät viime kädessä myös sen, mikä on todella paras VPN juuri sinulle. Jos vaikkapa keskityt lähinnä lataamaan Linux-asennusmedioita tai jotakin muuta torrenteina, todennäköisesti palvelun nopeus ja esimerkiksi verkkoyhteyden IP-osoitteen vuodon estävän “kill switch” -ominaisuuden eli pysäytyskytkimen olemassaololle on sinulle enemmän merkitystä kuin tietyn maan palvelimen löytymiselle palvelusta.

Huomioi, että eräät VPN:t jopa estävät torrent-verkkojen käytön täysin. Jos taas aiot hankkia VPN-lisenssin, koska tahdot katsella BBC:n iPlayerin tarjontaa, on brittipalvelinten tarjonta kohdallasi avainasemassa.

Nopeuden ja palvelinten maavalikoiman riittävän tason määrittelee jokainen toki itse, eikä pelkästä valtioiden lukumäärästä tarvitse tietenkään turhaan maksaa, jos käyttöä löytyy vain parille. Hinta ja sen kalleus on sekin pitkälti subjektiivinen asia – toiselle neljä euroa kuukaudessa on paljon, toiselle kaksikymmentä euroa vähän. Käytäntö ja joustavuus rahojen palautuksen suhteen taas kertoo jotakin VPN-palveluntarjoajan suhtautumisesta asiakkaisiin ylipäätään.

Ilmainen VPN – Onko se järkevä valinta?

Ilmaisen VPN-palvelun käyttö voi tuntua houkuttelevalta, mutta vanha sanonta pitää paikkansa myös niiden kohdalla: ilmaista lounasta ei ole. Ilmaisuus kätkee taakseen aina jonkinlaisen ansaintalogiikan, ja ilmaisten VPN-palveluiden käyttöehdoista löytyykin yleensä klausuuli, joka mahdollistaa tietojesi tallentamisen ja myymisen kolmannelle osapuolelle. 

Pahimmillaan ilmaiseksi VPN-palveluksi naamioidun ohjelman lataaminen voi olla kyberrikollisten käsialaa, suora haittaohjelma. On toki huomioitava sekin, että vilpillisesti toimivia VPN-palveluita on myös maksullisten palveluiden joukossa. Nämä ongelmat eivät koske yksinomaan ilmaisia VPN:iä.

Yksityisyyden maksimointi on täysin ilmaisten VPN-yhteyksien kohdalla hyvin vaikeaa, jos ei suorastaan mahdotonta. Vähintäänkin käyttäjätiliä tällaiseen palvelimeen luodessaan olisi syytä käyttää sellaista sähköpostitiliä, jota ei voida yhdistää suoraan sinuun.

Ilmainen kokeilujakso sen sijaan on mielestämme jo kuluttajansuojan kannalta ehdoton vaatimus hyvän VPN:n kohdalla. Kaikkia testaamiamme VPN-yhteyksiä pääsee kokeilemaan maksutta. Yleisesti ottaen VPN-palveluiden ilmaisjaksojen kestot vaihtelevat yhdestä päivästä aina kokonaiseen kuukauteen. Päivänkään pituista jaksoa ei pidä turhaan karsastaa, sillä palvelun soveltuvuuden omiin tarpeisiisi toteat varsin nopeasti.

Joissakin palveluissa luottokortti- tai esimerkiksi PayPal-tietojen antaminen saattaa olla vaatimus ilmaisen kokeilujakson aktivoinnissa. Varmista tällöin palvelun rehellisyys ja tarkasta, kuinka paljon ennen jakson päättymistä sinun on ilmoitettava ettet tule ottamaan maksullista palvelua käyttöösi – toisin sanoen perut tilauksen ennen kuin se muuttuu maksulliseksi. Tässä vaiheessa moni VPN:n tarjoaja saattaa houkutella sinua palvelun pariin vielä ylimääräisen alennuksen avulla.

VPN vertailu – testissä eri VPN yhteydet

Eri VPN-nopeudet testattuna

VPN-testimme arvioi palveluiden suorituskykyä nopeuden suhteen (sekä lähetys- että latausnopeutta) – vertasimme lähtötilannetta ilman VPN:ää ja kunkin VPN:n käytön kanssa. Otimme huomioon myös palvelun helppokäyttöisyyden. Tarkoituksemme ei ole suositella sellaisia palveluita, joiden käyttö vaatii teknillisen yliopiston käymistä: hyvä VPN on perustason tietokoneenkäyttäjän asennettavissa ja käytettävissä.

Testi suoritettiin samalla laitteistolla ja kapean aikaikkunan sisällä. Näin taattiin mahdollisimman vähäinen häiriö esimerkiksi internetpalveluntarjoajan muiden asiakkaiden aiheuttamasta kuormituksesta johtuen. Käytössämme oli DNA:n 500 gigan kuituyhteys jolla tuli nämä tulokset. Nopeudet testattiin riippumattomalla nopeustesti palvelulla.

Nord VPN -testi

Nord  VPN nopeus testattuna suomessa

Nord VPN -testin tulokset:

  • Latausnopeus: 112.32 Mbit/s
  • Lähetysnopeus: 22.94 Mbit/s
  • Viive: 49 ms
  • Hajonta: 4ms

NordVPN oli pienoinen yllätys VPN yhteyksiä testatessa, sillä NordVPN:n tarjosi Keskimääräiseen nopeuteen verrattuna hieman heikompia tuloksia. Toki nämäkin kestävät erittäin hyvin päivänvaloa, kuten alla olevista kuvista on nähtävillä.

NordVPN:n testijaksoa ei pysty valitettavasti aktivoimaan ilman tililtä veloitettavaa maksua, mutta tämän voi halutessaan peruuttaa, sillä yhtiö lupaa klassisen 30-päivän tyytyväisyystakuun.

Avast VPN -testi

Avast VPN nopeus testattuna suomessa

Avast VPN -testin tulokset:

  • Latausnopeus: 121.88 Mbit/s
  • Lähetysnopeus: 23.29 Mbit/s
  • Viive: 47 ms
  • Hajonta: 3.11 ms

Moni internetin ahkera käyttäjä onkin joskus varmasti törmännyt Avastin muihin palveluihin, sillä yritys on erityisen kuuluisa mm. ilmaisesta, sekä erittäin laadukkasta viruksentorjuntaohjelmastaan. 

Avast VPN oli myös positiivinen tuttavuus VPN yhteyksiä testatessa, sillä vaikka nopeudet eivät aivan kärkisijoille yltäneetkään, palvelun käyttö ja testijakson aloitus oli naurettavan helppoa. Avast VPN:n testijakson käyttöönotto ei vaadi erillistä rekisteröitymistä, tai maksutietojen syöttämistä.

Express VPN -testi

Express VPN nopeus testattuna suomessa

Express VPN -testin tulokset:

  • Latausnopeus: 256.56 Mbit/s
  • Lähetysnopeus: 21 Mbit/s
  • Viive: 54 ms
  • Hajonta: 1.89 ms

Express VPN:n nopeus yllätty positiivisesti, mutta palvelun käyttöönotossa oli parantamisen varaa. Express VPN vaatii erillisen kirjautumisen, eikä testijaksoa saa käyttöönsä ilman maksutietojan syöttämistä.

Hyvä puoli tässä palveluntarjoajassa on kuitenkin se, että tilauksen voi halutessaan peruuttaa 30 päivän sisällä, jolloin myös rahat palautetaan.

F-Secure VPN eli Freedome -testi

Fsecure freedome  VPN nopeus testattuna suomessa

Freedome VPN -testin tulokset:

  • Latausnopeus: 214.95 Mbit/s
  • Lähetysnopeus: 18.74 Mbit/s
  • Viive: 47 ms
  • Hajonta: 1.89 ms

VPN testimme aivan kirkkaimpaan kärkeen nousee ansaitusti kotimainen F-Secure.

F-Securen VPN palvelu (Freedome) oli erittäin nopeasti käyttökunnossa, eikä erillisiä rekisteröitymisiä vaadittu. Freedome VPN on kokeiltavissa 7 vuorokauden ajan ilmaiseksi, ilman maksutietojen syöttämistä.

Hola VPN -testi

HOLA  VPN nopeus testattuna suomessa

Hola VPN -testin tulokset:

  • Latausnopeus: 393.37 Mbit/s
  • Lähetysnopeus: 24.03 Mbit/s
  • Viive: 39 ms
  • Hajonta: 1.44 ms

Hieman yllättäen nopeustestimme parhaimmat tulokset kellotti selaimen kautta toimiva Hola VPN.

Latausnopeus oli poikkeuksellisen hyvä muihin VPN palveluihin verrattuna, mutta mikäli esimerkiksi et ennen ole Google Chromea käyttänyt, voi palvelun käyttöönotossa lipsahtaa sormi suuhun. Mikään mahdoton homma kyseessä ei kuitenkaan ollut, joten voimme antaa vahvan suosituksemme myös Hola VPN:lle.

Proton VPN -testi

Proton  VPN nopeus testattuna suomessa

Proton VPN -testin tulokset:

  • Latausnopeus: 142.5 Mbit/s
  • Lähetysnopeus: 22.56 Mbit/s
  • Viive: 40 ms
  • Hajonta: 5.33 ms

Proton VPN:n käyttö on ilmaista (rajoitettu), mutta käyttöönotto vaatii rekisteröitymisen. Nopeudeltaan, sekä käytettävyydeltään Proton VPN kuuluu hyvään keskikastiin, eikä esimerkiksi käyttöliittymästä löytynyt juurikaan haukuttavaa.

VPN-testin päätelmä sekä parhaiten suoriutuneet palvelut

Kuten varmasti huomasit, saattaa palveluiden nopeus vaihdella erittäin suuresti. Myös viiveen osalta vaihtelua näkyi erittäin paljon, mutta esimerkiksi sarjoja katsellessa viiveellä ei ole oleellista merkitystä kokemuksen osalta. Ainoana erona ovat reaaliajassa tapahtuvat lähetykset, mutta niissäkään marginaalinen 0,05 sekunnin viive ei oikeasti vaikuta kokemukseen millään tapaa.

Perusteellisen testimme perusteella parhaat VPN-palvelut Suomessa nopeuden perusteella ovat:

VPN-palvelu:Latausnopeus:Lähetysnopeus:
1. Hola VPN393.97 Mbit/s24.03 Mbit/s
2. Express VPN255.56 Mbit/s21 Mbit/s
3. Freedome VPN214.95 Mbit/s18.74 Mbit/s
4. Proton VPN142.5 Mbit/s22.65 Mbit/s
5. Avast VPN121.88 Mbit/s23.29 Mbit/s
6. Nord VPN112.32 Mbit/s22.94 Mbit/s
Testissä käytettiin DNA:n 500 Mbit/s yhteyttä.

Valitsitpa sitten minkä tahansa näistä VPN-palveluista, riittää sen nopeus varmasti sarjojen sekä suoratoistopalveluiden käyttöön. Ennen palvelun valitsemista voit kuitenkin tarkistaa kyseisen palvelun sivulta sen, että minkä kaikkien valtioiden IP-osoitteita kyseinen palvelu tukee.

Usein kysyttyjä VPN kysymyksiä

Mikä on VPN yhteys?

VPN eli Virtual Private Network eli suomeksi virtuaalinen tai näennäinen erillisverkko tarjoaa yksityisen yhteyden, jonka kautta voit salata dataliikenteesi. VPN-palvelimen avulla saavutat paremman yksityisyyden suojan ja voit esimerkiksi salata ja vaihtaa sijaintisi.

Onko VPN-yhteyksien käyttö laitonta?

Ei ole. Suomessa VPN-palveluiden käyttö on täysin lainmukaista. Sen sijaan joissakin sananvapauteen vähemmän suopeasti suhtautuvissa maissa niiden käyttöä on rajoitettu tai jopa täysin kielletty.

Voinko katsella Netflix USA:ta, BBC:n iPlayeria, Hulua tai muita suoratoistopalveluita VPN:n avulla?

Streamauspalveluiden maaestojen eli ns. geoblockien kiertäminen on yksi tärkeimmistä syistä VPN-palveluiden käyttöön myös Suomessa. Vastaus kysymykseen ei ole yksiselitteinen, sillä jokin VPN-yhteys voi toimia jonkin streamauspalvelun kanssa, jokin toinen taas ei. Asian selvittämiseksi kannattaa hyödyntää parhaiden VPN-palveluiden ilmaisia testijaksoja.

Onko VPN saatavilla mobiililaitteille, kuten puhelimeen tai tablettiin?

Kyllä, sekä iOS- että Android-laitteille on saatavilla lukuisia hyviä VPN-vaihtoehtoja nyt vuonna 2022.

Kannattaako ilmainen VPN ottaa käyttöön?

Täysin ilmaiset VPN:t sisältävät aina jonkinlaisen tuottomallin toteuttajilleen: valitettavan usein niiden avulla myydään tietoja ilmaispalvelun käyttäjistä. Ei ole myöskään epätavanomaista, että nämä ilmaiset ohjelmat sisältävät tietokoneelle asennettavia haittaohjelmia, kuten vakoiluohjelmia. Muutaman euron sijoittaminen kuukaudessa laadukkaaseen VPN:ään on huomattavasti mielekkäämpi vaihtoehto.

Voit olla meihin myös yhteydessä liittyen VPN-palvelun valintaan, klikkaa vain sivun alta ”Ota yhteyttä”-nappia.